Cider je alkoholický nápoj, vznikající zkvašením jablečného moštu. Základem výroby jsou především kvalitní odrůdy jablek, pokud ty nejsou kvalitní, pak nemůžete vyrobit dobrý cider. Protože tento nápoj se vyrábí již spoustu let, můžete narazit na spoustu forem, z nichž není většina vyloženě špatně, avšak chuťově jsou velice rozdílné. Jak již napovídá název článku, můžeme narazit na dvě formy kvašeného jablečného nápoje. Často se zaměňují ale přitom je mezi nimi docela zásadní rozdíl. Oba jsou sice alkoholické nápoje, lehce perlivé a oba pochází z jablečné šťávy, avšak velice se liší v procesu výroby a především v chuti. Jaký je tedy rozdíl?
horký cider
Cidre
Cidre (čtěte sídr) pochází z Francie a vyrábí se především z čerstvého jablečného moštu. Zpracování je dlouhé a cidre zraje 6 – 8 měsíců. Nepřidávají se žádná sladidla a jiná aditiva. Cidre zraje v láhvi a získává přírodní perlivost – podobně jako u šumivého vína.
tři jablka
Cider
Cider (sajdr) pochází z Anglie a vyrábí se často průmyslově. Jablečná šťáva může být čerstvá, koncentrovaná, ředěná vodou či klidně sušená. Už vidíte ten zásadní rozdíl? Cider kvasí rychle (za několik týdnů), doslazuje se, dochucuje, často i dobarvuje a také je pasterizován. Perlivost není přirozená, ale nápoj je dosycován. Koupíte je plechovkách, lahvích i sudech. Často se přirovnává k pivu, to ale neříkejte před milovníky piva – můžete přijít k úrazu.  Pokud chcete konzumovat cider, pak máte na výběr z několika firem. Krom klasických Anglických značek spíše narazíte na cidery vyráběné v našich tuzemských pivovarech. Většinou na obale najdete, zda je cider spíše sušší či sladší a už je na vás, jaký si vyberete. Počítejte s tím, že není zrovna vhodný na dietu a pokud si hlídáte složení produktů pak se na něj zaměřte. Spousta ciderů je totiž dochucovaná, dobarvovaná a často i doslazovaná třeba glukozovo – fruktózovým sirupem.